Het gebruik van AI
Het gebruik van AI – Artificiële Intelligentie – is niet onomstreden. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van materiaal van anderen. Dat hoeft niet erg te zijn zolang de rechthebbenden maar netjes toestemming geven en betaald worden.
Hoe werkt AI in de fotografie? De basis is in het voorbeeld hiernaast een bestaande foto. Stel dat de gefotografeerde vrouw niet in beeld wil op deze website, kan je het hoofd van een andere vrouw gebruiken en AI te ‘vragen’ die in de bestaande foto te monteren.
Aldus geschiedde: het levert nu een foto op van een niet bestaande vrouw. Zowel de oorspronkelijke vrouw als het gemonteerde nieuwe portret van een andere dame zijn onherkenbaar.
Hieronder nog enkele voorbeelden. Met dank aan MM. Voor de mannen heb ik een foto van mezelf gebruikt 🙂
LUCHTFOTOGRAFIE
The sky is the limit
Luchtfotografie is al een oude vorm van fotografie. Al begin vorige eeuw waren mensen en gebeurtenissen het meest gekozen onderwerp. Al snel hadden militaire organisaties door dat fotografie vanuit de lucht een prima manier was om te kijken hoe de stellingen er bij de vijand uitzagen. Het begon ooit met een zware platencamera in een open vliegtuigje of een luchtballon en is nu geëvolueerd tot mini-drones, gevechtsvliegtuigen met super-camera’s en satellieten.
Ik heb veel in kleine vliegtuigen (vooral Cessna) gezeten om luchtfoto’s te maken. Zijraampje open en naar buiten hangen met m’n camera. Geen Cessna met zijraampje te huur? Dan haalden we de hele zijdeur eruit. Met vaste piloten Jan Lievaart en René Bubberman.
De afgelopen jaren maak ik ook gebruik van drones, waar ik alle vergunningen voor heb gehaald. Mooi vak!
Video & MUZIEK
EIGEN MUZIEKPRODUCTIES
Naast beeld ben ik ook bezig met muziek, audio. Voice-over inspreken bij radio- of tv-producties, jingles maken voor een radioprogramma, oude tapes opfrissen, complete muziekproducties maken.
Een videoproductie steunt niet alleen op beeld, maar ook op geluid. Begeleidende teksten, intro’s, outro’s, interviews en pasklare ondersteunende muziek. Die muziek maak ik zelf. Van korte krachtige muziek voor jingles, tot eigen songs of instrumentals.
Zoals deze videoproductie; zowel beeld als muziek is eigen werk. Vriend en zanger Guus Mentink maakte er een tekst bij en zong het nummer sfeervol in. Plaats van handeling het dorp Autry in Noord-Frankrijk. ‘That old country Church’. Ter herinnering aan Jolanda †
– DUBBEL DELFT –
Ruim 30 jaar verschijnt er in de Delftse Huis-aan-huis-Bladen de serie ‘Dubbel Delft’. Eerst bij de DELFTSE POST, de langste periode bij DELFT OP ZONDAG. Willem de Bie gaat aan de hand van de oude, prachtige opnames van de Delftse fotograaf Tiemen vd Reijken, terug naar de locatie waar de foto werd gemaakt. Dat levert een mooi en interessant dubbelportret op. Een persoonlijke tekst van De Bie complementeert het geheel. Elke week in Delft Op Zondag.
AV PRODUCTIES
buro delftse zaken
Mediafonds Delft ondersteunt journalistieke producties. Nico Jouwe en ik dienden een aanvraag in voor een talkshow onder de noemer ‘Buro Delftse Zaken’ en die werd goedgekeurd. Het programma was een mix van 1 op 1 gesprekken, muziek, een column en een aflevering van de serie ‘Oog voor Delft’. Plaats van handeling was ‘de Sjees’, de gezellige kroeg achter het stadhuis. De opnames waren op woensdag en de uitzending was op vrijdag bij Omroep Delft.
AV PRODUCTIES
oog voor delft
Wordt gevoed door de kennis en nieuwsgierigheid van Dick Stammes en Willem de Bie. Dick staat voor de camera en neemt de kijker mee op deze ontdekkingstochten. Willem staat achter de camera die de wetenswaardigheden die Dick vertelt versterkt met beeld. Uiteindelijk levert het bezoek aan een van die mooie Delftse locaties een boel video en audio op. ‘Kill your darlings’ is het adagium. Met een goed oog voor het resultaat wordt het materiaal samengesmeed tot een nieuwe aflevering van deze oer-Delftse serie. Veel plezier!
Er is een mooie website voor gemaakt: kijk op Website Oog voor Delft
AV PRODUCTIES
omroep delft
Voor Omroep Delft maak ik zo nu en dan videoreportages. Meestal geënt op nieuws, soms in de vorm van een mini-documentaire. Zoals die over de laatste staatsboerderij met boer Frank Driehuijs. Kijk op www.omroepdelft.nl voor meer reportages.